Zestaw składa się z 2 kompostowników kuchennych, każdy o pojemności 16 l. Pojemniki wykonane są z materiałów pochodzących z przerobu i zapewniają funkcjonalne rozwiązanie segregacji bioodpadów oraz ich recyklingu.
Zestawy są szczególnie polecane tym, którzy chcą zakopywać kompost w swoich ogródkach lub na działkach i w związku z tym zależy im na doprowadzeniu procesu fermentacji do końca. Świetnie sprawdzą się także w blokach wielorodzinnych w przypadku większej liczby domowników. Gdy jeden pojemnik się zapełni, można go odstawić i kontynuować zbieranie odpadków w drugim.
Zestawy dostępne są w wielu wariantach kolorystycznych. Do każdego zestawu dołączone jest jedno opakowanie EM Bokashi Startera kompostowego (1 kg).
W skład zestawu wchodzą:
– 2 kompletne pojemniki (z sitkiem i kranikiem),
– 1 paca do ugniatania,
– 1 miarka do EM Bokashi Startera kompostowego,
– 1 pojemnik do odsączania płynu Bokashi.
Wymiary pojemnika: 32 x 26 x38 cm
Wymiary opakowania: 34 x 28,5 x 54,5
Waga zestawu: 3,30 kg + 1 kg EM Bokashi Starter kompostowy
Warianty kolorystyczne
Wybierz kolor pojemników Bokashi Organko, który będzie pasował do Twojej kuchni.
szary/zielony
biały/jasnozielony
Praktyczne wskazówki
W pojemnikach możemy umieścić:
Organiczne odpadki kuchenne lub mniejsze odpady ogrodowe: resztki potraw, owoce i warzywa, kawa, herbata, skorupki jaj, pieczywo, małe kwiaty, liście z roślin domowych, ale także chusteczki higieniczne i cienkie serwetki papierowe.
Bezwzględnie nie można umieszczać w nich:
Płynów, w tym zup, mleka i przetworów mlecznych, octu, soli, soków, dużych kości, popiołu, niedopałków i papieru.
Jak przygotować kompost:
- Na dnie pojemnika rozsyp niewielką ilość EM Bokashi Starter kompostowy (około 20 ml).
- Dodawaj do pojemnika warstwami rozdrobnione odpadki, dociskając je za każdym razem w wiaderku przy pomocy dołączonej praski, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek.
- Kolejne warstwy przesypuj regularnie niewielką ilością preparatu EM Bokashi Starter kompostowy.
- Za każdym razem pamiętaj o szczelnym zamykaniu pokrywki pojemnika, aby zapewnić warunki beztlenowe.
- Zamknij szczelnie pokrywę wiaderka tak, aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe
- Co 3 – 5 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu i wykorzystuj go po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz organiczny do roślin doniczkowych i ogrodowych, a w formie nierozcieńczonej jako naturalny płyn do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych.
- Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dzięki czemu proces kompostowania będzie lepiej przebiegał.
- Po 2 tygodniach zakop przefermentowany odpad organiczny w ogrodzie, złóż go na pryzmie kompostowej lub wyrzuć do brązowego pojemnika z frakcją organiczną.