Zobacz film prezentujący BO2 Ocean
Nowa linia kompostowników BO2 o pojemności 9,6 l została zaprojektowana przede wszystkim z myślą o wygodnym gromadzeniu frakcji bio i wstępnej ich fermentacji przed usunięciem do kontenera w altanie śmietnikowej lub na pryzmę kompostową. Proces fermentacji w kompostowaniu metodą bokashi skutecznie zmniejsza objętość odpadów (nawet o 1/4), a szczelne zamknięcie pojemnika i dodatek efektywnych mikroorganizmów EM® neutralizują nieprzyjemne zapachy. Bioodpady można zbierać przez dłuższy czas i nie ma konieczności ich codziennego wynoszenia do altan śmietnikowych.
Linia BO2 to propozycja dla tych, którzy nie tylko chcą wyrazić swój ekologiczny styl życia i dbają o środowisko, ale także cenią nowoczesne wzornictwo. Design pojemników z tej linii został wyróżniony prestiżową nagrodą Red-Dot Design Award 2019.
Wersja Ocean to też pierwszy domowy kompostownik wykonany w co najmniej 30% z ręcznie zbieranych i poddanych recyklingowi sieci rybackich. Porzucone sieci rybackie są zabójcze dla naszych mórz i oceanów. Szacuje się, że co roku około 640 tys. ton sieci jest pozostawianych w wodach, a w roku 2050 w oceanach będzie więcej plastiku niż ryb. Dlatego postanowiliśmy się mocniej włączyć w ich oczyszczanie, opracowując ten projekt. Dodatkowo, każda sprzedana sztuka pojemnika Ocean to 2 EUR dotacji na rzecz fundacji zajmującej się oczyszczaniem oceanów.
Pojemniki w wersji Ocean dostępne są wyłącznie w kolorze czarnym. Do każdego pojemnika dołączone jest jedno opakowanie EM Bokashi Startera kompostowego (1 kg).
Opakowanie zawiera:
– 1 kompletny pojemnik Organko,
– 1 prasę do ugniatania,
– 1 miarkę do EM Bokashi Startera kompostowego.
Wymiary pojemnika: ∅ 23,3 x 32,3 cm
Wymiary opakowania: 25 x 25 x 35,5 cm
Waga: 2,1 kg + 1 kg EM Bokashi Starter kompostowy
Praktyczne wskazówki
W pojemnikach możemy umieścić:
Organiczne odpadki kuchenne lub mniejsze odpady ogrodowe: resztki potraw, owoce i warzywa, kawa, herbata, skorupki jaj, pieczywo, małe kwiaty, liście z roślin domowych, ale także chusteczki higieniczne i cienkie serwetki papierowe.
Bezwzględnie nie można umieszczać w nich:
Płynów, w tym zup, mleka i przetworów mlecznych, octu, soli, soków, dużych kości, popiołu, niedopałków i papieru.
Jak przygotować kompost:
- Na dnie pojemnika rozsyp niewielką ilość EM Bokashi Starter kompostowy (około 20 ml).
- Dodawaj do pojemnika warstwami rozdrobnione odpadki, dociskając je za każdym razem w wiaderku przy pomocy dołączonej praski, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek.
- Kolejne warstwy przesypuj regularnie niewielką ilością preparatu EM Bokashi Starter kompostowy.
- Za każdym razem pamiętaj o szczelnym zamykaniu pokrywki pojemnika, aby zapewnić warunki beztlenowe.
- Co 3 – 5 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu i wykorzystuj go po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz organiczny do roślin doniczkowych i ogrodowych, a w formie nierozcieńczonej jako naturalny płyn do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych.
- Jeżeli chcesz zakopać przefermentowane odpady organiczne w ogrodzie, pozostaw wypełnione wiaderko na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dzięki czemu proces kompostowania będzie lepiej przebiegał. Jeżeli usuwasz swoje odpadki organiczne do brązowego pojemnika na frakcję bio lub na pryzmę kompostową, nie musisz czekać 2 tygodni. Możesz je wynieść wcześniej, w formie wstępnie przefermentowanej.