Nasz 16-litrowy kompostownik kuchenny, wykonany w 47% z materiałów pochodzących z recyklingu, zapewnia użytkownikom proste rozwiązane segregacji bioodpadów i recyklingu.
Jest szczególnie polecany osobom, które mieszkają w budynkach wielorodzinnych i wynoszą bioodpady ze swojej kuchni do zbiorczych pojemników na frakcję bio. Proces fermentacji w kompostowaniu metodą bokashi skutecznie zmniejsza objętość odpadów (nawet o 1/4), a szczelne zamknięcie pojemnika i dodatek efektywnych mikroorganizmów EM® neutralizują nieprzyjemne zapachy. Bioodpady można zbierać przez dłuższy czas i nie ma konieczności ich codziennego wynoszenia do altan śmietnikowych.
Pojemniki dostępne są w wielu wariantach kolorystycznych. Do każdego pojemnika dołączone jest jedno opakowanie EM Bokashi Startera kompostowego (1 kg).
Opakowanie zawiera:
– 1 kompletny pojemnik Organko (z sitkiem i kranikiem),
– 1 pacę do ugniatania,
– 1 miarkę do EM Bokashi Startera kompostowego,
– 1 pojemnik do odsączania płynu Bokashi.
Wymiary pojemnika: 32 x 26 x 38 cm
Wymiary opakowania: 34 x 28,5 x 40 cm
Waga: 1,94 kg + 1 kg EM Bokashi Starter kompostowy
Warianty kolorystyczne
Wybierz kolor pojemników Bokashi Organko 1 (BO1), który będzie pasował do Twojej kuchni.
szary/zielony
biały/jasnozielony
cappuccino/biały
oliwkowo/biały
czarny/zielony
szary/jasnozielony
Praktyczne wskazówki
W pojemnikach możemy umieścić:
Organiczne odpadki kuchenne lub mniejsze odpady ogrodowe: resztki potraw, owoce i warzywa, kawa, herbata, skorupki jaj, pieczywo, małe kwiaty, liście z roślin domowych, ale także chusteczki higieniczne i cienkie serwetki papierowe.
Bezwzględnie nie można umieszczać w nich:
Płynów, w tym zup, mleka i przetworów mlecznych, octu, soli, soków, dużych kości, popiołu, niedopałków i papieru.
Jak przygotować kompost:
- Na dnie pojemnika rozsyp niewielką ilość EM Bokashi Starter kompostowy (około 20 ml).
- Dodawaj do pojemnika warstwami rozdrobnione odpadki, dociskając je za każdym razem w wiaderku przy pomocy dołączonej praski, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek.
- Kolejne warstwy przesypuj regularnie niewielką ilością preparatu EM Bokashi Starter kompostowy.
- Za każdym razem pamiętaj o szczelnym zamykaniu pokrywki pojemnika, aby zapewnić warunki beztlenowe.
- Co 3 – 5 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu i wykorzystuj go po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz organiczny do roślin doniczkowych i ogrodowych, a w formie nierozcieńczonej jako naturalny płyn do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych.
- Jeżeli chcesz zakopać przefermentowane odpady organiczne w ogrodzie, pozostaw wypełnione wiaderko na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dzięki czemu proces kompostowania będzie lepiej przebiegał. Jeżeli usuwasz swoje odpadki organiczne do brązowego pojemnika na frakcję bio lub na pryzmę kompostową, nie musisz czekać 2 tygodni. Możesz je wynieść wcześniej, w formie wstępnie przefermentowanej.
- Po 2 tygodniach zakop przefermentowany odpad organiczny w ogrodzie.