EM Bokashi Starter Kompostowy

EM Bokashi Starter Kompostowy to sypki preparat składający się z otrąb zbożowych, nasączonych kompozycją kilkudziesięciu Efektywnych mikroorganizmów® i melasą, stanowiącą pożywkę dla nich. Każdy ze składników odgrywa ważną rolę w procesie fermentacji zachodzącym podczas kompostowania Bokashi.

Dodanie EM Bokashi Startera kompostowego do odpadków organicznych inicjuje proces ich fermentacji i skutecznie eliminuje przykre zapachy, ponieważ odpady nie gniją. Produkt przyspiesza także proces kompostowania i nasyca zarówno kompost, jak i naturalny nawóz, będący produktem ubocznym kompostowania, pożyteczną mikroflorą oraz jej cennymi metabolitami, np. aminokwasami i polisacharydami.

Praktyczne wskazówki dot. kompostowania Bokashi

W pojemnikach możemy umieścić:

Organiczne odpadki kuchenne lub mniejsze odpady ogrodowe: resztki potraw, owoce i warzywa, kawa, herbata, skorupki jaj, pieczywo, małe kwiaty, liście z roślin domowych, ale także chusteczki higieniczne i cienkie serwetki papierowe.

Bezwzględnie nie można umieszczać w nich:

Płynów, w tym zup, mleka i przetworów mlecznych, octu, soli, soków, dużych kości, popiołu, niedopałków i papieru.

Jak przygotować kompost:

  • Na dnie pojemnika rozsyp niewielką ilość EM Bokashi Starter kompostowy (około 20 ml).
  • Dodawaj do pojemnika warstwami rozdrobnione odpadki, dociskając je za każdym razem w wiaderku przy pomocy dołączonej praski, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek.
  • Kolejne warstwy przesypuj regularnie niewielką ilością preparatu EM Bokashi Starter kompostowy.
  • Za każdym razem pamiętaj o szczelnym zamykaniu pokrywki pojemnika, aby zapewnić warunki beztlenowe.
  • Co 3 – 5 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu i wykorzystuj go po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz organiczny do roślin doniczkowych i ogrodowych, a w formie nierozcieńczonej jako naturalny płyn do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych.
  • Jeżeli chcesz zakopać przefermentowane odpady organiczne w ogrodzie, pozostaw wypełnione wiaderko na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dzięki czemu proces kompostowania będzie lepiej przebiegał. Jeżeli usuwasz swoje odpadki organiczne do brązowego pojemnika na frakcję bio lub na pryzmę kompostową, nie musisz czekać 2 tygodni. Możesz je wynieść wcześniej, w formie wstępnie przefermentowanej.
  • Po 2 tygodniach zakop przefermentowany odpad organiczny w ogrodzie.

Zobacz również

Bokashi Organko Essential
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJKUP TERAZ
Bokashi Organko 2 (BO2)
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJKUP TERAZ
Bokashi Organko 2 (BO2) Ocean
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJKUP TERAZ
Bokashi Organko 1 (BO1)
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJKUP TERAZ
Zestaw Bokashi Organko 1 (BO1)
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJKUP TERAZ