Bioodpady w Unii Europejskiej stanowią blisko 40% wszystkich odpadów komunalnych. Dorosła osoba wytwarza blisko 95 – 115 kg bioodpadów rocznie! Niestety blisko 60% z nich trafia do odpadów zmieszanych, czyli zaśmieca nasze środowisko. Tymczasem to bardzo cenne pozostałości, z którymi można zdziałać wiele dobrego, ale do tego nie wystarczy tylko sumienna segregacja. Aby pomóc środowisku, musimy wdrożyć jeszcze bardziej zaawansowane nawyki!
Rozwiązaniem jest domowe kompostowanie metodą bokashi, a funkcjonalnie zaprojektowane pojemniki Bokashi Organko oraz Efektywne Mikroorganizmy EM® są wszystkim, czego potrzeba, aby zacząć przekształcać nasze bioodpadki w materię cenną dla roślin i stać się częścią społeczności, która chce zachować zdrowe i zielone środowisko.
Pojemniki Bokashi Organko są wystarczająco małe, aby można było je przechowywać w szafce, w spiżarni, na balkonie, czy po prostu na blacie, a jednocześnie wystarczająco duże, aby skutecznie spełniały swoje zadanie. Metoda bokashi i wykorzystanie EM rozwiązują problem zawsze pełnego kosza na frakcję bio i przykrych zapachów, które się z nim wiążą. Można zapomnieć o ciągłym chodzeniu do altan śmietnikowych, horrorze pękających i przeciekających worków, których w ogóle się nie używa. Można także uniknąć odoru wydobywającego się z kosza na śmieci, namnażania się w nim muszek lub innych „nieproszonych gości” i gromadzić odpadki kuchenne w eleganckim pojemniku. Co ważniejsze, w domu można kompostować przez cały rok, nawet zimą, gdy kompostowanie na zewnątrz jest bardzo spowolnione.
W pojemniku zachodzi proces fermentacji, w wyniku którego odpady się rozkładają, zmniejszają swoją objętość nawet o 1/4, a także powstaje cenny produkt uboczny w postaci naturalnego nawozu – płynu Bokashi. Co ważne proces rozkładu nie prowadzi do utraty wszystkich cennych substancji, np. minerałów i witamin. Dodatkowo pojawiają się produkty przemiany materii efektywnych mikroorganizmów, tj. aminokwasy i polisacharydy. Wszystko to potem trafi z powrotem to gleby w postaci kompostu lub płynu Bokashi, wzbogacone jeszcze żywą, pożyteczną mikroflorą z EM.
Warunkiem sukcesu jest przestrzeganie podstawowych zasad kompostowania:
- wrzucanie do pojemników tylko tych odpadów, które mogą tam trafić,
- regularne przesypywanie kolejnych warstw preparatem EM Bokashi Starter kompostowy i ugniatanie odpadków w pojemniku,
- szczelne zamykanie pokrywy,
- systematyczne odsączanie płynu Bokashi.
Dokładną instrukcję można pobrać tutaj.